Tegnap még csak kúszni tudott, most pedig már a focilabda után rohangál az udvaron. Igen. Közhely ide vagy oda, de tényleg repül az idő. Egyet pislogsz és már gyermeked iskolába megy … érettségizik … diplomázik. Ma már a digitális fotómasinák korában a megannyi kép készül, főleg a gyerekekről.  Mégis a családi album szerintem akkor teljes, ha egy hivatásos gyakorlott fotós által igényes képek is bekerülnek az albumba. Bizonyos időszakokat érdemes megörökíteni, amelyek tényleg teljesen végig követik a gyermekeitek felcseperedését.

 

TIPPEK - TANÁCSOK - ÖTLETEK
Mikor készüljön családodról fotó?

Igazából írhatnám ide azt is, hogy igazából bármikor készülhet kép, hiszen a babákról sosem lehet rosszkor fotót készíteni. Azt tapasztalatból tudom, hogy nehéz összelogisztikázni, hogy ne legyen az ember beteg, az apuka is ráérjen és még a babának is megfelelő legyen.  Mégis vannak bizonyos mérföldkövek, amiket érdemes megörökíteni, hogy évek múltán könnyek és mosolyok közepette elcsodálkozhass rajta, milyenek is voltak ezek az időszakok.

3-4 hónapos kor

Az újszülött kor után ez a következő időszak, amikor a babáról érdemes fotókat készítetni. Miért is? A babátok hatalmasat változott. Már sokkal többet mosolyog, felismer benneteket, lehet vele kapcsolatot teremteni. Az erősebb babák már például emelik a fejüket. A csodálkozó szemeikkel pedig egyszerűen elbűvölnek mindenkit. Egy ilyen sorozatban tehát a képek többségén a baba éber, de megeshet, hogy a fotózás miatti kimerültség álomba szenderíti.

6-8 hónapos kor

Egy újabb korszak a baba életében. Most már nevet, nyúl a játékok felé, fel is ül és a 8-9. hónapban már kúszik is. Ezt az időszakot kifejezettem szeretem fotózni. Fontos, hogy a baba már egyensúlyozva tudjon ülni, akár magától is. Ha még nem nagyon megy, akkor várj pár hetet, és majd akkor gyertek a fotózásra. Ezeknél a fotóknál már sokkal több játékot, kiegészítőt használok, hogy még színesebb és változatos képek készüljenek.

1 éves kor

1 éves korára a gyerekek többség már mászik, álldogál, egyedül sétál, és a fogak is előbújtak. Ne aggódj, ha a babád még nem jár mondjuk egyedül (minden baba más és más), viszont az első szülinapi portré ne maradjon ki! Szülinapi dekorációval és megbeszélés szerint tortával várlak benneteket a fotózásra.

Mikor készüljön még fotó a gyermekedről?

1 éves kor után már nehezebb az apróságot ilyen feladat elé állítani, hiszen a járással kitárul a világ, és növekszik önállósága. A gyermek szeretne mindent önállóan végezni. Majd tudatosul az „én”, mint az anyától külön álló személy. Aztán 2-3 év kor között megjelenik az első dackorszak, amit az „én akarom!” és a „nem” szavakkal egyértelművé is tesz.

Ezért azt javaslom, hogy kövesd figyelemmel gyermeked fejlődését, és gondold át, mikor szeretnél újabb fotókat róla. 1-3 év között akár félévente lehet fotókat készítetni, ill. 3 éves kor fölött évenként érdemes. Évente szezonális fotóalkalmakat hirdetek meg (karácsonyi, farsangi, húsvéti, anyák napi), melyek kedvezményesen vehetők igénybe.

Mikor készüljön családodról fotó?

A családi fotók általában különleges események alkalmával készülnek, amely legtöbbször egy születésnap közeledtével valósul meg. Azonban nem szükséges mindig különleges alkalom, készülhetne fotók a családról csak úgy, mert szépek az őszi színek, vagy szeretnétek egy tök jót mókázni a hóban a gyerekekkel.

Babafotózások alkalmával egyébként minden esetben készül pár olyan fotó is, amely Ti is rajta vagytok, azért, hogy a babátok az új környezetben fel tudjon oldódni. Természetesen ezeket a fotókat is megkapjátok a babafotók mellé.

Helyszínválasztás

Szabadban

Ebben az esetben a fotózást az időjárás miatt csak is késő tavaszi, ill. nyári napokon (esetleg kora őszi) lehet megvalósítani. Ha ezt az opciót választjátok, akkor olyan helyszínt kell választani, ahol szűrt fénnyel találkozhatunk, ahol a babát nem éri közvetlen napfény, ahol árnyék van. Ez lehet kint a kertetek füvén, vagy egy szép erdei közegben, játszótér közelében. Az apróságok ilyenkor egyszerűen a fűben, egy takarón egy székecskén helyezkednek el, játékokkal és mókás kiegészítőkkel együtt. Vagy csak egyszerűen azt fotózom, ahogyan Ti játszotok a babával, ahogyan a gyermeketek az egyszerű létezésével mosolyt csal mindenki számára.  Egy ilyen képsorozat igazán különleges és egyedi lesz.

Stúdióban

Ez az a helyszín, ahol tökéletes fényekkel lehet elkészíteni egy képet. Ugyanakkor egy épített környezetről van szó, ahol sok esetben vakuk és lámpák veszik körbe a babát. Ez számára ijesztő és fárasztó is lehet. Éppen ezért a fotózás során sokszor megállunk, szünetet tartva játszunk, és bohóckodunk, hogy minél vidámabb és mosolygósabb képek születhessenek.

Otthonotokban

Amennyiben az otthonod kellően fényes (van egy nagy ablak és napsütéses fekvésű) vagy van egy udvarotok, ahol kényelmesen elférünk a fotózás során, akkor minden további nélkül én fogom a cókmókom és ott termek nálatok a kellékeimmel.   Véleményem szerint a természetes fénynél készült fotók sokkal érdekesebbek, és életszerűbbek. Emellett nagyon jó alkalom nyílik arra, hogy mondjuk a baba szobáját és környezetét megörökítsük. Hogyan rendeztétek be, milyen volt a kiságya, milyen játékai voltak.

Viszont, ha a fent említett környezet nem áll rendelkezésünkre, akkor inkább javaslom a szabadtéri vagy a stúdióban történő fotózást.

Hogy a legjobb formátokat hozhassátok!
Mikor készüljön gyermekeidről fotó?

Ruhaválasztás

Egyszerűen nagyszerű… Anyukára, Apukára, gyerkőcre együttesen és külön- külön egyaránt a legjobb mottó. A

A színeknél és a mintáknál kerüljétek a harsány, rikító színeket, mert ezek nem mutatnak jól a fotón, ellenben az élénk színek feldobják azt.  Emellett a nagy minták, a csíkos és nagy feliratos ruhák is kerülendők. Tehát inkább szolidabb, egyszerűbb ruhákkal készüljetek. A legfontosabb pedig az, hogy az összeválogatott ruhadarabok harmonizáljanak egymással, mind színekben, mind stílusban.

Milyen képek készülhetnek?

Csak Te

Egy kismamafotózás elsősorban Rólad és a pocakodról szól. Ami azt jelenti, hogy a sorozatod 70%-ában olyan képek lesznek, ahol csak TE és a pocaklakó lesztek rajta. Ezek lehetnek teljes alakos képek, portrék, ill. csak a pocakról készült képek.  Ha van olyan elképzelésed, amit szeretnél a képeken is viszont látni, akkor oszd meg velem bátran!

Apa

Nem lehet őt sem kihagyni, hisz legalább olyan izgatottan várja az apróságot, mint Te. Jól leplezi, de igazából mikor finoman a pocakodra teszi a kezét és a szemedbe néz, akkor ő is átszellemülhet. A várandósság része ő is, ezért úgy lesz teljes egy sorozat, ha az Apuka is ott van egy ilyen fotózáson.

Családtagokkal

Az apukáknál viszont jóval nagyobb izgalom érezhető a kistestvéren és a nagyszülőkön is. Ha szeretnéd, akkor őket is be lehet vonni a fotózsába, ezzel csak még teljesebb sorozattal leszel gazdagabb.

Kellékek

Egy – egy apró kellék nagyon feldobhatja egy kép hangulatát. Lehet ez egy kedvenc virágod, gyöngysor, medál, kis cipőcske, vagy akár egy kedvenc gyümölcs. Mind jól fog mutatni, ha pedig egyedi ötleted van, ne titkold el, mondd el és belekomponáljuk a képbe!

Comments are closed.