Sokak idegenkednek még attól, hogy fotók készüljenek róla a terhessége ideje alatt.  Pedig, ha az ember végig gondolja, tényleg egy csodáról van szó. Azt a pillanatot pedig vétek nem megörökíteni, amikor egyszerűen csak a pocakodra helyezve a kezedet megfeledkezel arról, hol is vagy… a boldogság járja át a tested minden porcikáját, mert bizony egy kis élet növekszik ott bent. Ezek az érzések pedig a maguk egyszerű természetességükkel ülnek ki az arcodra, nem lehet őket elrejteni.

Tippek, tanácsok, ötletek

Időzítés

Pocakfotózásra, kismamafotózásra a legalkalmasabb időszaknak mondható, amikor már gyönyörűen gömbölyödik a pocakod, viszont még nem vagy „mindennapos”, amikor esetleg a pici érkezése közbeszólhatna. Emellett az utolsó hónapban esetlegesen fellépő vizesedés, plusz kilók, hormonok miatti elváltozások, ill. fáradékonyság is megnehezítheti majd a mindennapjaid, így a fotózást is sokkal nehezebben tudnád végigcsinálni.

Ezért általában a 7. vagy a 8. hónapban javaslom a fotósorozat elkészítését. Ekkor vagy ugyanis a legjobb formádban és még könnyedén tudsz „pózolni” is.  Első terhesség esetén a 8. hónapot ajánlom, ill. második vagy sokadik várandósság esetén a 7. hónapot.  Vannak olyan kismamák is, akiknek már a 6. hónapban is szépen kerekedő pocakjuk van. Ha közéjük tartozol, akkor nem feltétlenül kell várnod még 1-2 hónapot várnod a fotózással.

Helyszínválasztás

Az időzítést követően érdemes végig gondolni milyen hangulatú, milyen stílusú képeket szeretnél viszont látni. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy hol készülnek a képek.

A fotózáshoz olyan helyszínt érdemes választani, ahol kényelmesen érzed magad. Az otthonod melegében, kint a természetben, vagy egy profi stúdióban? Minden megoldás lehetséges! Fontos azonban, ha tudod, hogy melyik helyszínnek mi az előnye és a hátránya.

Otthon melege

Amennyiben az otthonod kellően fényes (van egy nagy ablak és napsütéses fekvésű) vagy van egy udvarotok, ahol kényelmesen elférünk a fotózás során, akkor minden további nélkül én fogom a cókmókom és ott termek nálatok az összes kellékemmel.   Véleményem szerint a természetes fénynél készült kismamafotókról sokkal több érzelem sugárzik, hiszen nem egy idegen környezetben villognak Rád/Rátok a vakuk. Emellett fesztelenebbül érezheted magad, amikor mondjuk fehérneműben vagy akár azok nélkül állsz modellt.

Viszont, ha a fent említett környezet nem áll rendelkezésünkre, akkor inkább javaslom a szabadtéri vagy a stúdióban történő fotózást.

Szabadtér

Ha úgy gondolod, hogy a természet adta különleges helyszíneken éreznéd magad a legjobban, és az tükrözné legjobban a Te stílusodat, akkor irány akár a város, akár a mező, akár az erdő.  Számos gyönyörű helyszín vár Rád/Rátok, ahol felszabadult pillanatokat meg lehet örökíteni. Ilyenkor, ha a pároddal vagy másik gyerkőccel együtt zajlik a fotózás, akkor szinte csak az eseményeket fotózom, általában kevesebb a beállított kép (a stúdióval ellentétben), mivel a természet egy igen inspiráló környezet.  A kép, a pillanat magától ott terem, szükségtelen közbeavatkozni.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szabadban ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek. Így, ha elromlik az idő, akkor lehet meg kell ismételni az egész fotózást. Emellett, ha nem egy eldugott, csendes helyen vagyunk, akkor megeshet, hogy a kíváncsiskodó szempárok is megjelennek. Ez pedig nem csak Neked, de a párodnak is zavaró lehet.

Stúdió

Ez az a helyszín, ahol tökéletes fényekkel lehet elkészíteni egy képet. Emellett az előbb említett bámészkodó közönség sem zavarhatja meg a fotózást. Nem kell attól félni, hogy elered az eső, minden kiszámítható, nincs meglepetés.

Ugyanakkor egy épített környezetről van szó, ahol sok esetben vakuk és lámpák vesznek körbe a fotózás során. Ez sokak számára feszéjező lehet, ezért a fotózás elején nem biztos, hogy képes leszel azonnal elengedni magad. Így igazán érzelmekkel teli képek valószínűleg majd csak a fotózás vége felé készülnek. Emellett azt is jó tudni, hogy ilyen helyen rengeteg kellék szükséges ahhoz, hogy változatos képek készülhessenek.

Hogy a legjobb formádat hozhasd!

Ruhaválasztás

Ha a fotózás előtti napokban a ruhásszekrényed előtt csóválod a fejed, mert nem tudsz dönteni, akkor itt álljon néhány tanács és ötlet, amely segít a legjobb szett összeállításában.

Egyszerűen nagyszerű… Mindenképpen olyan ruhadarabokat válassz ki, amelyek kényelmesek, amiben könnyeden tudsz mozogni.  A fotózás alatt az a fontos, hogy jól érezd magad, mert a hangulatod és az érzéseid fognak tükröződni a képeken is.  Olyan ruhát viselj, ami a te egyéniségedet, stílusodat mutatja meg. Nem kell a legdivatosabb darabokkal készülnöd, válassz inkább „örökdarabokat”, amelyek egyszerűek, de nagyszerűek, amelyek mondjuk 20 év múlva is tetszenek majd a fotókon.

A színeknél és a mintáknál is ugyan az a jelszó: egyszerűség. Kerüld a harsány, rikító színeket, mert ezek nem mutatnak jól a fotón. Emellett a nagy minták, a csíkos és nagy feliratos ruhák is kerülendők. Tehát inkább szolidabb, egyszerűbb ruhákkal készülj a fotózásra.

Ha fehérneműben szeretnél képeket készíteni, akkor csak ismételhetném önmagam. Egy finom, ízléses fehérnemű sokat hozzátehet a kép hangulatához. Lehet az egy szimpla pamutból vagy csipkével díszített alsónemű, mindkettő nagyon jól fog mutatni rajtad. Hidd el nekem!  😉  A lágy színű (fehér, ekrü, barack) vagy egy kicsit mélyebb színű (feket, lila, bordó, kék) szett mindig mesésen áll még egy kis mamán is.

Jaj és még valami! A fotók lényege a tested leggömbölydedebb része. Ne rejtsd hát el bő ruhadarabok alá, hiszen épp ez az, amiért a fotók készülnek. A felsőd legyen inkább olyan, ami szépen rád simul vagy mell alatt szabott, ami kiemeli a pocakodat. Lehet ez egy sztrecces felső, top, pulóver vagy egy szép ing is akár.

Make up és frizura

Egy szép smink és frizura minden nőt magabiztosabbá varázsol, ami egy fotózás esetén nagyon fontos. Nincs ez másképp a kismamafotózás esetében sem. Érdemes profi emberekre bízni egy smink vagy egy frizura elkészítését. Ha nincs sminkesed, vagy fodrászod, akkor ne ess kétségbe, mert partnereim készséggel segítenek neked ebben a helyzetben.

Milyen képek készülhetnek?

Csak Te

Egy kismamafotózás elsősorban Rólad és a pocakodról szól. Ami azt jelenti, hogy a sorozatod 70%-ában olyan képek lesznek, ahol csak TE és a pocaklakó lesztek rajta. Ezek lehetnek teljes alakos képek, portrék, ill. csak a pocakról készült képek.  Ha van olyan elképzelésed, amit szeretnél a képeken is viszont látni, akkor oszd meg velem bátran!

Apa

Nem lehet őt sem kihagyni, hisz legalább olyan izgatottan várja az apróságot, mint Te. Jól leplezi, de igazából mikor finoman a pocakodra teszi a kezét és a szemedbe néz, akkor ő is átszellemülhet. A várandósság része ő is, ezért úgy lesz teljes egy sorozat, ha az Apuka is ott van egy ilyen fotózáson.

Családtagokkal

Az apukáknál viszont jóval nagyobb izgalom érezhető a kistestvéren és a nagyszülőkön is. Ha szeretnéd, akkor őket is be lehet vonni a fotózsába, ezzel csak még teljesebb sorozattal leszel gazdagabb.

Kellékek

Egy – egy apró kellék nagyon feldobhatja egy kép hangulatát. Lehet ez egy kedvenc virágod, gyöngysor, medál, kis cipőcske, vagy akár egy kedvenc gyümölcs. Mind jól fog mutatni, ha pedig egyedi ötleted van, ne titkold el, mondd el és belekomponáljuk a képbe!