Lassan egy új életet hozol világra, ami eddig benned növekedett. A pároddal és családoddal együtt egy kis csodát fogtok hamarosan karjaitokban ringatni. Olyan pillanatok részesei lehetettek majd, amelyeket legszívesebben örökre megragadnátok. Csodálatos időszak, de egyben fárasztó is, hiszen Nektek is és a babának is szoknia kell majd az új helyzetet. Alkalmazkodás, változás és alvásmentes napok várnak rátok. Tálán így nem tűnik annak, de valóban egy hihetetlen és vissza nem térő időszak lesz, amelyet mindenképpen meg kell örökíteni. Ebben nyújthatok Nektek segítő kezet.

Legjobb időpont

Mikor is történjen az apróság fotózása? Ez szinte a legfontosabb dolog, amit át kell gondolnotok, mivel nincs rá kész recept, mert minden újszülött más és más. De hogy mégis tervezni tudjatok, ezért pár tudnivalót olvashattok a következőben.

A 6 és 12 napos kor közötti időszak mondható a legideálisabbnak az újszülött fotók elkészítéséhez.  Ekkor még a picik a méhen belüli állapot emlékeiben élnek, összegömbölyödve a biztonságos melegben zavartalanul szunyókálnak.  Ezt lefotózva lehet igazán érzékeltetni mindazt, ami egy újszülöttet újszülötté tesz. Az apró ujjak és talpak, a csücsöri száj, a pihés haj és az a természetes magzatpóz, amellyel végtelen békességben képes mély álomba szenderülni.  Érdemes tehát a fent említett időszakra időzíteni a fotózást. Ekkor ugyanis sokkalta könnyebb őket egy-egy  „pózba” beállítani, mindezt úgy, hogy ő végig alussza szinte az egészet.

Ugyanakkor nagyon fontos azt is szem előtt tartani, hogy a pici milyen súllyal születik. Ha baba 2,5 kg alatti súllyal született, akkor érdemes későbbre halasztani a fotózást – addigra, amíg el nem éri a 2,5-3 kg-os súlyt. Koraszülöttek esetében is hasonlóan későbbre kell tenni a fotózást, amikor a baba már 4-5 hetes, amikor már elérik az ideális súlyukat. A nagyobb súllyal született (pl. 3,5-4kg-os) babák esetében viszont már egészen korán megtörténhet a fotózás, ha a kicsi egészsége is úgy engedi.

A két hetes kort követően a babák éberebbek és nehezebb őket a különböző gömbölyded pózba beállítani. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne 4 vagy 6 hetesen fotókat készíteni az apróságról, hiszen nincsen kőbe vésve semmi.  Ilyen idős újszülöttekről is csodás képek készülhetnek.

Sajnos az is előfordulhat, hogy a baba egészsége miatt kezelések, műtétek sora vár majd rá. Vagy éppen az anyuka számára lesz megterhelő az újszülött megérkezése utáni időszak. Nektek elsősorban a kisbabátok és a saját egészségeteket kell szem előtt tartanotok, egy fotózás várhat, nem késtek le semmiről.

Lassan egy új életet hozol világra, ami eddig benned növekedett. A pároddal és családoddal együtt egy kis csodát fogtok hamarosan karjaitokban ringatni. Olyan pillanatok részesei lehetettek majd, amelyeket legszívesebben örökre megragadnátok. Csodálatos időszak, de egyben fárasztó is, hiszen Nektek is és a babának is szoknia kell majd az új helyzetet. Alkalmazkodás, változás és alvásmentes napok várnak rátok. Tálán így nem tűnik annak, de valóban egy hihetetlen és vissza nem térő időszak lesz, amelyet mindenképpen meg kell örökíteni. Ebben nyújthatok Nektek segítő kezet.

Időpont egyeztetés

Ha pároddal eldöntöttétek, hogy a piciről szeretnétek újszülött fotókat készíttetni, akkor a legjobb, ha még a szülés előtt pár héttel már felvesszük a kapcsolatot. Akár egy személyes találkozó keretében megbeszéljük, hogy milyen elképzeléseitek, ötleteitek vannak a fotózást illetően, pl. hogy milyen stílusú képeket, milyen képi hangulatot szeretnétek.  Ha bármilyen kérdésetek van, akkor azt nyugodtan feltehetitek, nincs rossz vagy jó kérdés.

A legfontosabb szülés várható időpontjának egyeztetése, hiszen ez a legjobb kiindulási alap, hogy meghatározzuk a fotózás napját. Természetesen „ember tervez, Isten végez” –  szokták volt mondani. Éppen ezért, miután a pici megszületett és úgy néz ki, hogy kb. 1 nap múlva hazaengednek a kórházból, akkor egyeztessük le a pontos időpontot. Ez lehet akár az első otthon töltött napon is, bár szerintem 1-2 nap mindenképpen, hogy csak magatok lehessetek.

Az fotózás időpontjának egyeztetésénél fontos átgondolni a baba napirendjét és megfigyelni azt, hogy mikor a legnyugodtabb. A fotózást a legkipihentebb időszakra, hiszen akkor semmi sem zavarhatja meg a nyugalmát. Általában ez a délelőtti napszakra esik, ekkor szerencsére több is a természetes fény (főleg a téli hónapokban fontos szempont).

A fotózásra általában 3 órát szoktam szánni. Ebben az időben benne van a fotózás az öltöztetés, az etetés, a pelenkázás és ami ahhoz kell, hogy mindenre legyen időnk.

Hol és hogyan történik a fotózás?

]Mivel nagyon szeretek természetes fénnyel dolgozni, ezért legtöbbször olyan helyen próbálok dolgozni, ahol ez adott. Legyen az egy ablak fényes stúdió vagy épp a Ti otthonotok, vagy ha bevállaósabbak vagytok, akkor akár kint a szabadban.

Otthon melege

Sokan ilyenkor nem szívesen mozdulnak még ki a picivel, ill. van, hogy a védőnő meg is tiltja ezt.  Ilyenkor természetes, hogy házhoz megyek és az otthonotok legfényesebb helységében készülnek el a fotók.  Ebben az esetben viszem magammal a megbeszélt stílushoz/hangulathoz szükséges kellékeket, és a legfényesebb helységben berendezem a helységet némi tárgyi segítséggel.

Az újszülött fotósorozatból nem hiányozhatnak a pici meztelen lábai és pocakja sem. Ezért azt a szobát, ahol a fotózás fog történni, ajánlatos 23-25 °C-ra fölfűteni legalább egy órával, ill. egy hősugárzót betenni a fotózás idejére. Így a baba nem kezd el fázni és nem lesz piros foltos a bőre.

Ha otthon készülnek a képek, akkor ez jó alkalom arra is, hogy a baba környezetéről is készüljön pár fotó. Jó érzéssel fog eltölteni benneteket, amikor majd visszanézitek a babaszobáról készült fotókat. Előkerülnek azok az emlékek, hogy milyen izgalommal vártátok is őt.

Stúdióban

Ha számotokra nem kényelmetlen, ill. ha otthonotokban nem megoldható a fotózás, akkor ezt az opciót is választhatjátok.  Így szinte minden kellékem a rendelkezésetekre áll és fényekkel sem lesz probléma.

Nem kell aggódnotok, mert a stúdióban minden olyasmire van lehetőségetek, amire otthon is. Etetés, pelenkázás, a pici megnyugtatása. Minden a babához igazodok! Emellett a stúdióban kellemes meleg fog benneteket fogadni és az egyik legfontosabb kellék a hősugárzó is mindig velünk lesz. Biztosíthatlak benneteket arról, hogy itt semmi olyan nem fog történni, ami a babát veszélyeztetné, vagy megijesztené.

Szabadtéren

A szabadban készült fotók talán a legkülönlegesebbek, még nem is nagyon sokan készítenek ilyen képeket. Ilyen fotózásnál a legjobb, ha pici már 3-4 hetes, amikor már kicsit meg van erősödve. Ezt a lehetőséget igazából bevállalósabb/ tapasztalt szülőknek ajánlom, akik ilyen helyzetben már kicsit lazábbak tudnak lenni.

Ebben az esetben a fotózást az időjárás miatt csak is nyáron lehet megvalósítani és akkor is a délutáni órákban inkább.

Olyan helyszínt kell választani, ahol szűrt fénnyel találkozhatunk, ahol a picit nem éri közvetlen napfény, ahol árnyék van (ha nem lenne ilyen, akkor mesterségesen állítjuk elő). Ez lehet kint a kertetek füvén, vagy egy szép erdei közegben. A pici ilyenkor általában kosárban, vödröcskékben, teknőben, tálakban, apró ágyikóban, pihe-puha közegben fekszik, akár betakargatva, akár meztelenül szunnyadozva. Egy ilyen képsorozat igazán különleges és egyedi lesz.

Tippek:

 • Otthoni fotózásnál jó, ha van egy vasaló állvány vagy egy babzsák a közelben, ami megkönnyíti a helyszín berendezését.

 • Hogy ha tudod, kérlek időzítsd az etetést közvetlenül a fotózás előttre. Így mihamarabb neki lehet látni a fotózásnak.

 • Ha meztelen képek mellett a számodra kedves ruhácskákban is szeretnél fotót a babáról, akkor készítsd elő őket. Ugyanígy az általad „hozott” kellékeket is, ne várassuk meg a modellt, mert türelmetlenek is tudnak ám lenni.

 • A pici megnyugtatásához mindig legyen kéznél egy cumi, vagy használhatjátok a saját újbegyeteket is.

 • Ami feltétlenül szükséges a fotózáshoz: popsi törlő, cumi, papír pelenkázó.

 • Ha úgy érzed, hogy hamarosan nyűgös lesz a baba, akkor csak szólj nyugodtan és tartunk egy kis szünetet.

Ha meztelen fotók készülnek az apróságról, akkor érdemes a fotózás előtt lazább pelenkába bújtatni. Így a fotókon bőrén lévő gyűrődések nem fognak meglátszani.

Nyugodt babafotózáshoz

Nyugodt szülő, nyugodt baba. A picik megérzik a körülöttük levő feszültséget. Ha körülöttük minden és mindenki nyugodt, akkor ők is azok lesznek és gondtalanul szunyókálnak majd.

Akinek már van gyermeke, azoknak szerintem nem mondok azzal újat, hogy a rugalmasság az egyik legfontosabb dolog. Ha még most várjátok az elsőt, akkor pedig hamar rá fogtok jönni, hogy bizony sok minden nem úgy történik, ahogyan azt a könyvek és a védőnő mondják. Fontos, hogy bármilyen helyzet is áll elő jusson eszetekbe a rugalmas és kreatív problémamegoldás. A fotózás során is ezt tartsátok szem előtt. Mindig a baba igényeit tartom szem előtt, hozzá igazodok, hiszen ez a fotózás róla szól.

Éppen ezért, ha úgy látjuk, hogy a baba türelme elfogyott feszült és hamarosan a nyűgössé válik, akkor egyszerűen szünetet tartunk. Öleld meg, nyugtasd meg, ringasd el. Nyugodtan megszopizathatod, pelenkát cserélhetsz, amit csak jónak láttok. Tehát nyugodtan szólj bármikor, amikor úgy érzed! A fotózás értetek van!

Kellékek és kiegészítők

Számos kellék varázslatosan hangulatossá lehet tenni egy újszülött fotót. Azonban óvakodjuk a túlzásoktól, néha a kevesebb az több. Az újszülöttek önmagukban is elbűvölőek.  Viszont egy-egy ízlésesen megválasztott kiegészítő mindezt csak fokozni tudja.

A gondosan elrendezett kiegészítők, kellékek beállítása lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik majd, de egy rosszul elhelyezett takaró, vagy virág elronthatja az egész képet. Emellett egy –egy beállításnál az újszülöttekkel is gyengéden és türelmesen kell bánni, különben nyugtalanná és feszültté válnak. Apró igazgatásokkal – úgy hogy fel ne kelljen – a megfelelő pózba állítom be. Esetenként a segítségedet fogom kérni, Itt a jelmondat: „Türelem, rózsát terem”.

Kiegészítők és kellékek, amikkel dolgozok:

 • különböző anyagú és színű takarók, kendők, amelyek általában a babát körülölelik,

 • kézzel készült kötött és horgolt sapkák, amelyek akár a formátlan fejecskék eltakarását segítik,

 • fejpántok,

 • szoknyácskák, kötött és szövet pelenkák

 • kötött/ horgolt szettek (lány és fiú variációkban)

 • kosarak, vödröcskék, ágyikó, amibe a pici a szundizhat,

 • babák, mackók, játékok, virágok, gyöngyök és egyéb finomságok, amelyek hangulatossá teszik a fotókat.

Ha van olyan kelléked, amelyet szeretnél a képeken viszont látni, akkor nyugodtan mutasd meg, hozd magaddal és beépítjük a kompozícióba.

Milyen képek készülnek?

Természetesen a fő téma az újszülött. Ahogyan fentebb említettem is a pici meztelen bőrével együtt adja vissza leginkább az újszülöttséget. Az ízlésesen alkalmazott kellékekkel bájos és magával ragadó képek készíthetőek. Viszont az édes ruhácskák és kötött holmik is remekül mutatnak az apróságon. Ha a számodra kedves ruhácskákban is szeretnél fotót a babáról, akkor készítsd elő őket. Ugyanígy az általad „hozott” kellékeket is, ne várassuk meg a modellt, mert türelmetlenek is tudnak ám lenni.

Részletek

Ha újszülöttről van szó, akkor biztosan nem maradhatnak el a részletfotók. Ezeken a képeken egy dologra koncentrálva mutatható be az újszülöttek apró világa. Apró kezek, ujjak, talpak, hosszú szempillák, csücsöri szájacskák. A képeken ezekre fókuszálva gyengéd és lágy hangulat fejezhető ki.

Anyával és apával

Ezen a fotókon lehet a legjobban visszaadni azokat az érzéseket, amelyek az újszülött érkezése és a létezése vált ki belőletek. Akár otthon, akár stúdióban. Érdemes külön anyával és külön apával készíteni egy-egy képet.

Ha készültek Rólad kismamaképek, akkor meglehet lépni az „előtte –utána” koncepciót. Nagyon megható látni a két képet egyszerre, amikor pár hónappal ezelőtt még a pocakodon keresztül simogattad, és azt, amikor már a karjaidban is tartod.

Tesókkal

Ha a picinek már van testvére is, akkor őt is be lehet vonni ebbe. Célszerű a fotózás előtt erről beszélni vele, így kiderül, hogy akarja-e a közös fotózást. Ha nagyobb gyermeket zavarja az újszülött érkezése, akkor lehet nem szívesen áll majd neki a feladatnak – nem szabad erőltetni semmit, mert annak sosincs jó vége. Viszont ha szívesen áll a kistestvérével a fényképezőgép elé, akkor imádnivaló fotókkal gyarapíthatjátok a sorozatot. Ilyen esetben a nagy testvért öltöztesd valami nagy mintáktól mentes, egyszerű ruhába.

Nagyszülőkkel

Őket is be lehet vonni a fotózásba. Ha az első unkáról van szó, ha nem, akkor is izgalommal és büszkeséggel tölti el őket az újszülött érkezése. Az ő örömüket is érdemes megörökíteni. Nincs is érdekesebb fotó, amikor két vagy akár három nemzedék is egyszerre szerepel a képeken.